czwartek, 13 września 2012

Mała czarna

220px-Coffee_berries_1.jpgParę słów o małej czarnej.

Kawa jest napojem sporządzanym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco.Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.

Najlepiej jest pić kawę przyrządzaną z ziaren czyli tzw. "żywą". Jeżeli wszystkie jej procesy palenia były prawidłowe,możemy się cieszyć aromatem i smakiem. Jeżeli nie stać nas na prawdziwa kawę to przy wyborze tzw. "rozpuszczalki" nie bierzmy tej z najniższej półki cenowej ,bo są to największe odpadki jakie można wciskać klientom. I strzeżcie się przed kawami liofiliozowanymi,bo są to najgorsze  rodzaje kaw. Proces liofilizacji kawy jest procesem jej suszenia metodą rozpyłową i często produkty tracą na aromacie i smaku.

Jeżeli chodzi o kofeinę, to o niej więcej w następnej notce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz