Kawa jest napojem sporządzanym z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych instantyzacji ziaren kawowca, zwykle podawana na gorąco.Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło kofeiny. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników.
Najlepiej jest pić kawę przyrządzaną z ziaren czyli tzw. "żywą". Jeżeli wszystkie jej procesy palenia były prawidłowe,możemy się cieszyć aromatem i smakiem. Jeżeli nie stać nas na prawdziwa kawę to przy wyborze tzw. "rozpuszczalki" nie bierzmy tej z najniższej półki cenowej ,bo są to największe odpadki jakie można wciskać klientom. I strzeżcie się przed kawami liofiliozowanymi,bo są to najgorsze rodzaje kaw. Proces liofilizacji kawy jest procesem jej suszenia metodą rozpyłową i często produkty tracą na aromacie i smaku.
Jeżeli chodzi o kofeinę, to o niej więcej w następnej notce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz