czwartek, 13 września 2012

Kofeina

350px-Caffeine_and_adenosine.svg.png
Kofeina

Stwierdzenia,iż wypiciem 4 filiżanek dziennie,można się zatruć,możecie wsadzić między bajki. Mój uroczy prowadzący z higieny i toksykologii powiedział nam, iż trzebaby wypić ponad 60 filiżanek dziennie aby doszło do zatrucia.

A czym tak naprawdę jest kofeina?

Jest to organiczny związek chemiczny, alkaloid purynowy znajdujący się w surowcach roślinnych. Może również być otrzymywana syntetycznie.

Kofeina jest środkiem psychoaktywnym z grupy stymulantów. Jest stosowana jako dodatek do niektórych produktów, w tym napojów energetyzujących tzw. "energy drinków" a także do innych napojów, przede wszystkim gazowanych, takich jak Coca-Cola. Po dłuższym okresie regularnego przyjmowania kofeiny występuje zjawisko tachyfilaksji (tolerancji), czyli stopniowego osłabienia odpowiedzi biologicznej ustroju.

Bezpieczne dawki kofeiny to:

* do 300 mg na dobę dla kobiet w ciąży
* do 600 mg na dobę dla pozostałych grup (z wyłączeniem diabetyków i osób z nadwrażliwością na działanie kofeiny)

Ewentualne skutki uboczne przedawkowania:

Przedawkowanie kofeiny niesie za sobą poważne konsekwencje: przy przedawkowaniu powyżej 0,5 g powoduje silne pobudzenie psychoruchowe, przyspieszenie i niemiarowość serca, bardzo silne zwiększenie diurezy, nudności, wymioty i osłabienie. W skrajnych przypadkach (w silnym zatruciu) występują drgawki i porażenie ośrodka oddechowego. Dawka śmiertelna kofeiny dla dorosłego zdrowego człowieka wynosi 10 gramów, śmierć następuje zazwyczaj w wyniku migotania komór serca.

Dawka śmiertelna kofeiny przy podaniu doustnym dla człowieka to około 150 mg na kilogram masy ciała.


I taki psikus od Matki Natury: więcej kofeiny znajduje się w herbacie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz