Postanowiłam wprowadzić nowy cykl wpisów pt. diety i inne bzdety czyli
nic innego jak podstawy żywienia człowieka. Uważam,że podstawowa wiedza o
składnikach odżywczych i poznanie procesów ich produkcji otworzy Wam
oczy na zdrowsze życie.
Zaczniemy od podstaw.
Składniki znajdujące się w produktach spożywczych naszego codziennego użytku dzielimy ze względu na ich ilości znajdujące się w tych produktach na makro- i mikroskładniki. Do makroskładników zaliczają się: białka, tłuszcze, węglowodany, natomiast do mikroskładników witaminy i składniki mineralne.Omawiając zalecenia prawidłowego żywienia należy zacząć od roli głównych składników odżywczych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.
Składniki znajdujące się w produktach spożywczych naszego codziennego użytku dzielimy ze względu na ich ilości znajdujące się w tych produktach na makro- i mikroskładniki. Do makroskładników zaliczają się: białka, tłuszcze, węglowodany, natomiast do mikroskładników witaminy i składniki mineralne.Omawiając zalecenia prawidłowego żywienia należy zacząć od roli głównych składników odżywczych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.
Białko
Białka stanowią jedną z najważniejszych grup składników pokarmowych. Są
one podstawowym elementem budulcowym wszystkich tkanek, wchodzą w skład
budowy mięśni, kości i zębów. Biorą udział we wszystkich procesach
życiowych zachodzących w organizmie ludzkim. Są niezbędne do syntezy
hemoglobiny, białek osocza krwi oraz wszelkich wydzielin, np. mleka.
Stanowią materiał do tworzenia enzymów trawiennych i tkankowych, tworzą
ciała odpornościowe oraz hormony.
Białko powinno pokrywać 12 - 14 % całodobowego zapotrzebowania na
energię, z czego połowę powinno stanowić biało pochodzenia zwierzęcego.
Bardzo istotne jest równomierne rozłożenie produktów białkowych na
wszystkie posiłki w ciągu dnia tak, aby w każdym znajdował się produkt
pochodzenia zwierzęcego.Najlepszymi źródłami białka są: mięso, mleko i produkty mleczne, jaja oraz rośliny strączkowe np. soja.
Węglowodany
Niezwykle ważnym składnikiem naszej codziennej diety powinien być także
błonnik pokarmowy. Znajduje się on przede wszystkim w produktach
zbożowych, do których produkcji użyto pełnego ziarna. Znaczne ilości
tego składnika znajdują się również w warzywach i owocach, zwłaszcza
świeżych oraz w roślinach strączkowych. Według zaleceń żywieniowych
powinniśmy spożywać dziennie trzy porcje pełnoziarnistych produktów.
Badania wykazały, iż jest to niezwykle cenny składnik podczas diet
redukujących masę ciała, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, powoduje
obniżenie poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dietom bogatym w
błonnik pokarmowy udowodniono pozytywne działanie na zmniejszenie ryzyka
wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy typu II.
Tłuszcze
Całkowite dzienne spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30 %
naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze są doskonałym
źródłem energii i z tego względu ich nadmierne spożycie może powodować
przybieranie masy ciała.
Tłuszcze ze względu na pochodzenie dzielimy na roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego natomiast zawierają dużo kwasów nasyconych, cholesterolu oraz witamin A i D.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, a także w rybach morskich. Do tej grupy należą też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy tłuszczowe z rodzin omega-6 i omega-3, które muszą być dostarczone organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ on sam nie potrafi ich wytworzyć. NNKT niezbędne są do rozwoju młodych organizmów i do utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie.
Tłuszcze ze względu na pochodzenie dzielimy na roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego natomiast zawierają dużo kwasów nasyconych, cholesterolu oraz witamin A i D.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, a także w rybach morskich. Do tej grupy należą też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy tłuszczowe z rodzin omega-6 i omega-3, które muszą być dostarczone organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ on sam nie potrafi ich wytworzyć. NNKT niezbędne są do rozwoju młodych organizmów i do utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz