sobota, 18 sierpnia 2012

Człowiek zawsze będzie jeść

Postanowiłam wprowadzić nowy cykl wpisów pt. diety i inne bzdety czyli nic innego jak podstawy żywienia człowieka. Uważam,że podstawowa wiedza o składnikach odżywczych i poznanie procesów ich produkcji otworzy Wam oczy na zdrowsze życie.

Zaczniemy od podstaw.

Składniki znajdujące się w produktach spożywczych naszego codziennego użytku dzielimy ze względu na ich ilości znajdujące się w tych produktach na makro- i mikroskładniki. Do makroskładników zaliczają się: białka, tłuszcze, węglowodany, natomiast do mikroskładników witaminy i składniki mineralne.Omawiając zalecenia prawidłowego żywienia należy zacząć od roli głównych składników odżywczych, niezbędnych w naszej codziennej diecie.

Białko

milkanddairy_173x130_1_jpg.ashx.jpg
Białka stanowią jedną z najważniejszych grup składników pokarmowych. Są one podstawowym elementem budulcowym wszystkich tkanek, wchodzą w skład budowy mięśni, kości i zębów. Biorą udział we wszystkich procesach życiowych zachodzących w organizmie ludzkim. Są niezbędne do syntezy hemoglobiny, białek osocza krwi oraz wszelkich wydzielin, np. mleka. Stanowią materiał do tworzenia enzymów trawiennych i tkankowych, tworzą ciała odpornościowe oraz hormony.

mieso.jpg


Białko powinno pokrywać 12 - 14 % całodobowego zapotrzebowania na energię, z czego połowę powinno stanowić biało pochodzenia zwierzęcego. Bardzo istotne jest równomierne rozłożenie produktów białkowych na wszystkie posiłki w ciągu dnia tak, aby w każdym znajdował się produkt pochodzenia zwierzęcego.Najlepszymi źródłami białka są: mięso, mleko i produkty mleczne, jaja oraz rośliny strączkowe np. soja.

Węglowodany


15921514owoce-bana.jpg
Węglowodany są niezbędnym elementem zdrowej diety. Ich spożycie powinno wynosić 55-65 % dziennego zapotrzebowania energetycznego i powinno być zaspokajane z różnego rodzaju produktów.Najważniejszymi źródłami węglowodanów oraz innych składników pokarmowych są warzywa, owoce, produkty zbożowe oraz mleko i produkty mleczne.

Niezwykle ważnym składnikiem naszej codziennej diety powinien być także błonnik pokarmowy. Znajduje się on przede wszystkim w produktach zbożowych, do których produkcji użyto pełnego ziarna. Znaczne ilości tego składnika znajdują się również w warzywach i owocach, zwłaszcza świeżych oraz w roślinach strączkowych. Według zaleceń żywieniowych powinniśmy spożywać dziennie trzy porcje pełnoziarnistych produktów. Badania wykazały, iż jest to niezwykle cenny składnik podczas diet redukujących masę ciała, usprawnia pracę przewodu pokarmowego, powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz glukozy we krwi. Dietom bogatym w błonnik pokarmowy udowodniono pozytywne działanie na zmniejszenie ryzyka wystąpienia chorób serca oraz cukrzycy typu II.

Tłuszcze


f65dcfcee4ff26560a8d1bde40c7598d87999f44_300x0_rozmiar-niestandardowy.jpgWszystkie tkanki, z wyjątkiem krwinek czerwonych i komórek ośrodkowego układu nerwowego, czerpią energię z tłuszczów.
Całkowite dzienne spożycie tłuszczów nie powinno przekraczać 30 % naszego dziennego zapotrzebowania energetycznego. Tłuszcze są doskonałym źródłem energii i z tego względu ich nadmierne spożycie może powodować przybieranie masy ciała.

Tłuszcze ze względu na pochodzenie dzielimy na roślinne i zwierzęce. Tłuszcze pochodzenia roślinnego są dobrym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy E, tłuszcze pochodzenia zwierzęcego natomiast zawierają dużo kwasów nasyconych, cholesterolu oraz witamin A i D.Wielonienasycone kwasy tłuszczowe występują w produktach pochodzenia roślinnego, a także w rybach morskich. Do tej grupy należą też niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zwłaszcza kwasy tłuszczowe z rodzin omega-6 i omega-3, które muszą być dostarczone organizmowi wraz z pożywieniem, ponieważ on sam nie potrafi ich wytworzyć. NNKT niezbędne są do rozwoju młodych organizmów i do utrzymania dobrego stanu zdrowia przez całe życie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz