sobota, 19 stycznia 2013

Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką

Dostałam ten przepis od mojej koleżanki,zaraz po tym jak spałaszowałam kawałek ciasta,który mi przyniosła.
A więc do dzieła.



 Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką




Składniki:
-tłuszcz do foremki
-2 szklanki rozdrobnionych biszkoptów(najlepiej pokruszyć w opakowaniu)
-1,5 łyżki miękkiego masła
-2/3 szklanki rozdrobionego cukru
-jajko
-łyżeczka cukru waniliowego
-szklanka gęstej śmietany(18%)
-2 czubate łyżki mąki
-1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta)

Kruszonka:
-1/2 zmrożonego masła(ok.13dag)
-3/4 szklanki mąki krupczatki
-1/2 szklanki cukru kryształ
-łyżeczka /dwie cynamonu

Średniej wielkości tortownicę natłuszczamy solidnie i wykładamy ją pokruszonymi biszkoptami lekko dociskając na spodzie i po bokach. Odstawiamy w chłodne miejsce(lodówka).



W mikserze ucieramy; cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietankę i mąkę. Do jednolitej i pulchnej masy wrzucamy starte jabłka, dokładnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do schłodzonej tortownicy. 




Na kruszonkę ; zimne masło siekamy drobno, dodajemy przez sito mąkę , cukier  i cynamon. Wyrabiamy kruszonkę łącząc składniki delikatnie i szybko czubkami palców. Posypujemy nią wierzch jabłuszkowca.





Pieczemy 45-55min/ 200
oC




Smacznego! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz