A więc do dzieła.
Jabłuszkowiec z cynamonową kruszonką
Składniki:
-tłuszcz do
foremki
-2 szklanki rozdrobnionych biszkoptów(najlepiej pokruszyć w opakowaniu)
-1,5 łyżki miękkiego masła
-2/3 szklanki rozdrobionego cukru
-jajko
-łyżeczka cukru waniliowego
-szklanka gęstej śmietany(18%)
-2 czubate łyżki mąki
-1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta)
Kruszonka:
-2 szklanki rozdrobnionych biszkoptów(najlepiej pokruszyć w opakowaniu)
-1,5 łyżki miękkiego masła
-2/3 szklanki rozdrobionego cukru
-jajko
-łyżeczka cukru waniliowego
-szklanka gęstej śmietany(18%)
-2 czubate łyżki mąki
-1 kg kwaśnych jabłek(szara reneta)
Kruszonka:
-1/2
zmrożonego masła(ok.13dag)
-3/4 szklanki mąki krupczatki
-1/2 szklanki cukru kryształ
-łyżeczka /dwie cynamonu
-3/4 szklanki mąki krupczatki
-1/2 szklanki cukru kryształ
-łyżeczka /dwie cynamonu
Średniej
wielkości tortownicę natłuszczamy solidnie i wykładamy ją pokruszonymi
biszkoptami lekko dociskając na spodzie i po bokach. Odstawiamy w chłodne
miejsce(lodówka).
W mikserze ucieramy; cukier, jajko, cukier waniliowy, śmietankę i mąkę. Do jednolitej i pulchnej masy wrzucamy starte jabłka, dokładnie ale delikatnie mieszamy i przekładamy do schłodzonej tortownicy.
Na kruszonkę ; zimne masło siekamy drobno, dodajemy przez sito mąkę , cukier i cynamon. Wyrabiamy kruszonkę łącząc składniki delikatnie i szybko czubkami palców. Posypujemy nią wierzch jabłuszkowca.
Pieczemy 45-55min/ 200 oC
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz