Dieta- specjalny sposób żywienia uwzględniający ilość
i jakość spożywanych pokarmów. Dieta ma na celu dostarczenie organizmowi
niezbędnych składników odżywczych z jednoczesnym dostarczeniem ich podaży do
możliwości trawienia, wchłaniania, metabolizowania przez zmieniony chorobowo
organizm.
Klasyfikację diet przeprowadza się według:
-
zastosowania i celu
-
charakterystyki
-
uwag technologicznych
-
produktów zalecanych (produkty zalecane w
umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane)
-
założenia diety
-
dziennej racji pokarmowej wyrażonej w produktach
-
przykładów diet
Klasyfikacja diet
- Żywienie podstawowe- określa racjonalny sposób żywienia ludzi nie wymagających diety, służy za podstawę do planowania diet leczniczych.
- Dieta bogatoresztkowa- powinna zawierać powyżej 35- 40g błonnika pokarmowego.
- Dieta łatwostrawna- charakteryzuje się doborem produktów, potraw i technik sporządzania posiłków łatwostrawnych, stanowi podstawę do planowania diet pozostałych.
- Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu- tłuszcz w tej diecie jest zredukowany do połowy.
- Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego- wykazuje cechy diety łatwostrawnej ogranicza produkty i potrawy wzmagające wydzielanie soku żołądkowego.
- Dieta o zmienionej konsystencji- określa konsystencję płynną lub papkowatą.
- Dieta ubogoenergetyczna- ma zredukowaną ilość kalorii, najczęściej o 1000.
- Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych- charakteryzuje się zwiększeniem tłuszczów roślinnych i rybich w zamian za tłuszcze zwierzęce.
- Dieta bogatobiałkowa- dieta, która dostarcza powyżej 100g białka/ 24h.
- Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów- w diecie tej ogranicza się a nawet wyklucza produkty zawierające węglowodany proste szybko wchłaniające się.
- Dieta niskobiałkowa- zawartość białka w tej diecie sięga do 40g i poniżej ale nie mniej niż 20g. Niższe zawartości prowadzą do rozpadu białek ustrojowych.
Żywienie podstawowe
Cel:
Zabezpieczyć zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz
wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania
organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia.
Charakterystyka:
W żywieniu podstawowym dozwolone są wszystkie produkty i
potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków. Jeżeli pacjent prowadzi
umiarkowaną aktywność fizyczną wskazane jest ograniczenie w diecie potraw
ciężkostrawnych, wzdymających.
W opracowaniu diet należy pamiętać o zasadach planowania
jadłospisów.
Planuje się: nie mniej niż 4-5 posiłków dziennie, bardzo
fizjologiczne jest spożywanie większej liczby posiłków o mniejszej objętości,
nie występują wtedy objawy pełności, wzdęcia.
Wartość energetyczna: 2300-
2400 kcal
Białko 12-14%
energii
Tłuszcz 30%
energii
Węglowodany uzupełniają
dobowe zapotrzebowanie energetyczne (produkty bogate w
błonnik pokarmowy, węglowodany złożone)
Założenia diety:
Energia
|
kcal
|
2300- 2400
|
Białko ogółem
|
g
|
80
|
Białko zwierzęce
|
g
|
45
|
Tłuszcz
|
g
|
80
|
Węglowodany przyswajalne
|
g
|
325
|
Błonnik pokarmowy
|
g
|
35-40
|
Wapń
|
g
|
0,9
|
Żelazo
|
g
|
17
|
Witamina A
|
μm
|
900
|
Witamina B1
|
mg
|
1,8
|
Witamina B2
|
mg
|
2,2
|
Witamina C
|
mg
|
70
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz