czwartek, 27 września 2012

Dietetyka





Dieta- specjalny sposób żywienia uwzględniający ilość i jakość spożywanych pokarmów. Dieta ma na celu dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych z jednoczesnym dostarczeniem ich podaży do możliwości trawienia, wchłaniania, metabolizowania przez zmieniony chorobowo organizm.

Klasyfikację diet przeprowadza się według:
-         zastosowania i celu
-         charakterystyki
-         uwag technologicznych
-         produktów zalecanych (produkty zalecane w umiarkowanych ilościach i przeciwwskazane)
-         założenia diety
-         dziennej racji pokarmowej wyrażonej w produktach
-         przykładów diet


Klasyfikacja diet

  • Żywienie podstawowe- określa racjonalny sposób żywienia ludzi nie wymagających diety, służy za podstawę do planowania diet leczniczych.
  • Dieta bogatoresztkowa- powinna zawierać powyżej 35- 40g błonnika pokarmowego.
  • Dieta łatwostrawna- charakteryzuje się doborem produktów, potraw i technik sporządzania posiłków łatwostrawnych, stanowi podstawę do planowania diet pozostałych.
  • Dieta łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu- tłuszcz w tej diecie jest zredukowany do połowy.
  • Dieta łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego- wykazuje cechy diety łatwostrawnej ogranicza produkty i potrawy wzmagające wydzielanie soku żołądkowego.
  • Dieta o zmienionej konsystencji- określa konsystencję płynną lub papkowatą.
  • Dieta ubogoenergetyczna- ma zredukowaną ilość kalorii, najczęściej o 1000.
  • Dieta o zwiększonej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych- charakteryzuje się zwiększeniem tłuszczów roślinnych i rybich w zamian za tłuszcze zwierzęce.
  • Dieta bogatobiałkowa- dieta, która dostarcza powyżej 100g białka/ 24h.
  • Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów- w diecie tej ogranicza się a nawet wyklucza produkty zawierające węglowodany proste szybko wchłaniające się.
  • Dieta niskobiałkowa- zawartość białka w tej diecie sięga do 40g i poniżej ale nie mniej niż 20g. Niższe zawartości prowadzą do rozpadu białek ustrojowych.

Żywienie podstawowe

Cel:
Zabezpieczyć zapotrzebowanie pacjenta na energię oraz wszystkie niezbędne składniki odżywcze potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, utrzymania należnej masy ciała i zachowania zdrowia.
Charakterystyka:
W żywieniu podstawowym dozwolone są wszystkie produkty i potrawy oraz wszystkie techniki sporządzania posiłków. Jeżeli pacjent prowadzi umiarkowaną aktywność fizyczną wskazane jest ograniczenie w diecie potraw ciężkostrawnych, wzdymających.
W opracowaniu diet należy pamiętać o zasadach planowania jadłospisów.
Planuje się: nie mniej niż 4-5 posiłków dziennie, bardzo fizjologiczne jest spożywanie większej liczby posiłków o mniejszej objętości, nie występują wtedy objawy pełności, wzdęcia.

Wartość energetyczna:           2300- 2400 kcal
Białko                                     12-14% energii
Tłuszcz                                   30% energii
Węglowodany                                   uzupełniają dobowe zapotrzebowanie energetyczne (produkty bogate                                          w błonnik pokarmowy, węglowodany złożone)

Założenia diety:

Energia
kcal
2300- 2400
Białko ogółem
g
80
Białko zwierzęce
g
45
Tłuszcz
g
80
Węglowodany przyswajalne
g
325
Błonnik pokarmowy
g
35-40
Wapń
g
0,9
Żelazo
g
17
Witamina A
μm
900
Witamina B1
mg
1,8
Witamina B2
mg
2,2
Witamina C
mg
70

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz