piątek, 24 sierpnia 2012

Tort z bezą, przekładany masą wiśniową i czekoladową

W tym roku na swe urodziny postanowiłam upiec coś nowego. Poszperałam w przepisach i znalazłam przepis na tort z bezą, przekładany masą wiśniową i czekoladową.


Składniki


Ciasto:
  • 140 g masła
  • ½ szklanki drobnego cukru
  • 5 żółtek (białka zachować do bezy)
  • 6 łyżek mleka
  • 1 i 1/5 szklanka mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Beza:
  • 5 białek
  • 200 g drobnego cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny lub octu winnego
  • 30 dag płatków migdałowych

Masa wiśniowa:
  • 500 g wiśni świeżych lub mrożonych (mrożone wcześniej rozmrozić i odsączyć)
  • ½ szklanki wody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy

Składniki na masę czekoladowo-śmietanową:
  • 250 ml śmietany kremówki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1-2 łyżki domowego cukru waniliowego

Przygotowanie

Ciasto:

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku, nie przerywając ucierania. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Mąkę na przemian z mlekiem dodawać do masy jajecznej. Dwie tortownice o śr. 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na każdą wyłożyć po połowie ciasta (ciasta jest tyle, że starcza na dwie cienkie warstwy, ale tak właśnie ma być).



Beza:

Białka ubić na sztywną pianę, dodać sok z cytryny/ocet winny i wsypywać po 1 łyżce cukru, cały czas miksując.  Gdy dodamy już cały cukier ubijać jeszcze chwilę, aż masa piana będzie błyszcząca. Pianę podzielić na pół, wyłożyć na oba ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec ok 30-40 minut w temp. 150°C (z termoobiegiem).  Z obu tortownic zdjąć obręcz ostudzić.

Masa wiśniowa:

Wiśnie przełożyć do rondla, dodać wodę i cukier, doprowadzić do wrzenia i gotować około 5-10 minut. Budyń wymieszać z 5 łyżkami zimnej wody, wlać do gotującej się masy wiśniowej. Gotować około 1-2 minut, aż masa zgęstnieje i będzie przypominać gęsty kisiel z owocami.  Ostudzić.
Całą masę wiśniową wyłożyć na jeden blat ciasta. Schłodzić.


Masa czekoladowo-śmietanowa:

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przestudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać do wystudzonej czekolady ze 2 łyżki ubitej śmietany i dokładnie wymieszać (dzięki temu nie zrobi nam się straciatella). Dodać resztę śmietany, delikatnie wymieszać. Masę dobrze  schłodzić. Schłodzoną masę śmietanowo-czekoladową (powinna znacznie zgęstnieć) wyłożyć na masę wiśniową. Przykryć drugim blatem ciasta, lekko dociskając.


Smacznego :)



2 komentarze: