środa, 22 sierpnia 2012

Chleb powszedni

Polubisz mnie?
Delikatny żołądek to niestety kłopot,ale gdy będziemy o niego dbać,to nie powinno być tak źle. Należy unikać tłustych,smażonych potraw,kawy na pusty żołądek,ostre potrawy również mogą go podrażnić.Przy bólu można doraźnie stosować miętową herbatę,ulgę może również przynieść napar z rumianku.Jeśli chodzi o nasz kochany chlebek, to najlepszy jest tzw. ciemny. Większość go nie lubi,ale jest najzdrowszy z nich wszystkich,zwłaszcza ten robiony na mące żytniej lub razowej,bez mieszanki z mąką pszenną,bo wtedy jest to zwykłe oszustwo ze strony piekarza i cięcie kosztów produkcji. Niestety nie każdy może sobie pozwolić na domowy wypiek chleba. Jeżeli kupujecie chleb i ma on etykietę to przeczytajcie ja uważnie.Prawdziwy chleb, bez polepszaczy i konserwantów, nie tylko długo pozostaje świeży, ale jest tez bardzo zdrowy. Chroni nas przed chorobami żołądka i jelit, nawet przed rakiem.Jeśli na opakowaniu podano rodzaj mąki, to dobrze. Im większy numerek przy oznaczaniu mąki tym jest ona zdrowsza, bo zawiera więcej błonnika, składników mineralnych i witamin. W chlebie powinny być tylko cztery składniki: mąka, woda, sól i drożdże, jeżeli znajdziesz jakakolwiek literę E znaczy, że są tam polepszacze i chemiczne dodatki.

Waga chleba

Prawdziwy chleb to zawodnik wagi ciężkiej. Nie rośnie tak bufiasto jak ten z maki pszennej. Dlaczego? Mąka żytnia ma mało glutenu, czyli naturalnego „kleju” zatrzymującego gazy wewnątrz ciasta, dzięki którym on szybko rośnie. Kiedy chleb dzięki chemicznym środkom „ nadmucha się”, sprawia to wrażenie że bochenek jest wielki. Tymczasem jest on co prawda większy od żytniego, ale lżejszy i pusty w środku.

Skórka

W chlebie oszukańcu będzie jednolita, cienka i złota. Pumpernikiel zaś będzie miał dość grubą, ładnie przypieczoną, błyszczącą. Jej powierzchnia może być popękana w charakterystyczne romby.

Konsystencja kolor

Chleb gniot jak go zgnieciemy nie powróci do pionu bo ma pustkę w środku. Prawdziwy chleb wróci do stanu pierwotnego. Dobry chleb powinien być lekko gliniasty i łatwo kroić się na kromki. Mieć złocisty lub ciemnobrązowy kolor. Jeśli jest rudy, znaczy, że dodano do niego karmelu lub słodu, by udawał zdrowsze pieczywo ciemne.

Rodzaje mąki

Dziś mąkę produkuje się w młynach zbożowych na skalę przemysłową. Uzyskuje się ją ze zmielonych ziaren zbóż - pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia. Do dyspozycji mamy mąki:
# gryczana
# jęczmienna
# kukurydziana
# owsiana
# pszenna
# ryżowa
# ziemniaczana
# żytnia

A nasz pyszny chlebek pszenny?

Jeżeli chcemy schudnąć lepiej zamienić go na ciemne pieczywo albo ograniczyć go do 2 kromek dziennie.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz