Polubisz mnie? |
Delikatny
żołądek to niestety kłopot,ale gdy będziemy o niego dbać,to nie powinno
być tak źle. Należy unikać tłustych,smażonych potraw,kawy na pusty
żołądek,ostre potrawy również mogą go podrażnić.Przy bólu można doraźnie
stosować miętową herbatę,ulgę może również przynieść napar z
rumianku.Jeśli chodzi o nasz kochany chlebek, to najlepszy jest tzw.
ciemny. Większość go nie lubi,ale jest najzdrowszy z nich
wszystkich,zwłaszcza ten robiony na mące żytniej lub razowej,bez
mieszanki z mąką pszenną,bo wtedy jest to zwykłe oszustwo ze strony
piekarza i cięcie kosztów produkcji. Niestety nie każdy może sobie
pozwolić na domowy wypiek chleba. Jeżeli kupujecie chleb i ma on
etykietę to przeczytajcie ja uważnie.Prawdziwy chleb, bez polepszaczy i
konserwantów, nie tylko długo pozostaje świeży, ale jest tez bardzo
zdrowy. Chroni nas przed chorobami żołądka i jelit, nawet przed
rakiem.Jeśli na opakowaniu podano rodzaj mąki, to dobrze. Im większy
numerek przy oznaczaniu mąki tym jest ona zdrowsza, bo zawiera więcej
błonnika, składników mineralnych i witamin. W chlebie powinny być tylko
cztery składniki: mąka, woda, sól i drożdże, jeżeli znajdziesz
jakakolwiek literę E znaczy, że są tam polepszacze i chemiczne dodatki.
Waga chleba
Prawdziwy chleb to zawodnik wagi ciężkiej. Nie rośnie tak bufiasto jak ten z maki pszennej. Dlaczego? Mąka żytnia ma mało glutenu, czyli naturalnego „kleju” zatrzymującego gazy wewnątrz ciasta, dzięki którym on szybko rośnie. Kiedy chleb dzięki chemicznym środkom „ nadmucha się”, sprawia to wrażenie że bochenek jest wielki. Tymczasem jest on co prawda większy od żytniego, ale lżejszy i pusty w środku.
Skórka
W chlebie oszukańcu będzie jednolita, cienka i złota. Pumpernikiel zaś będzie miał dość grubą, ładnie przypieczoną, błyszczącą. Jej powierzchnia może być popękana w charakterystyczne romby.
Konsystencja kolor
Chleb gniot jak go zgnieciemy nie powróci do pionu bo ma pustkę w środku. Prawdziwy chleb wróci do stanu pierwotnego. Dobry chleb powinien być lekko gliniasty i łatwo kroić się na kromki. Mieć złocisty lub ciemnobrązowy kolor. Jeśli jest rudy, znaczy, że dodano do niego karmelu lub słodu, by udawał zdrowsze pieczywo ciemne.
Rodzaje mąki
Dziś mąkę produkuje się w młynach zbożowych na skalę przemysłową. Uzyskuje się ją ze zmielonych ziaren zbóż - pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia. Do dyspozycji mamy mąki:
# gryczana
# jęczmienna
# kukurydziana
# owsiana
# pszenna
# ryżowa
# ziemniaczana
# żytnia
A nasz pyszny chlebek pszenny?
Jeżeli chcemy schudnąć lepiej zamienić go na ciemne pieczywo albo ograniczyć go do 2 kromek dziennie.
Waga chleba
Prawdziwy chleb to zawodnik wagi ciężkiej. Nie rośnie tak bufiasto jak ten z maki pszennej. Dlaczego? Mąka żytnia ma mało glutenu, czyli naturalnego „kleju” zatrzymującego gazy wewnątrz ciasta, dzięki którym on szybko rośnie. Kiedy chleb dzięki chemicznym środkom „ nadmucha się”, sprawia to wrażenie że bochenek jest wielki. Tymczasem jest on co prawda większy od żytniego, ale lżejszy i pusty w środku.
Skórka
W chlebie oszukańcu będzie jednolita, cienka i złota. Pumpernikiel zaś będzie miał dość grubą, ładnie przypieczoną, błyszczącą. Jej powierzchnia może być popękana w charakterystyczne romby.
Konsystencja kolor
Chleb gniot jak go zgnieciemy nie powróci do pionu bo ma pustkę w środku. Prawdziwy chleb wróci do stanu pierwotnego. Dobry chleb powinien być lekko gliniasty i łatwo kroić się na kromki. Mieć złocisty lub ciemnobrązowy kolor. Jeśli jest rudy, znaczy, że dodano do niego karmelu lub słodu, by udawał zdrowsze pieczywo ciemne.
Rodzaje mąki
Dziś mąkę produkuje się w młynach zbożowych na skalę przemysłową. Uzyskuje się ją ze zmielonych ziaren zbóż - pszenicy, owsa, żyta, jęczmienia. Do dyspozycji mamy mąki:
# gryczana
# jęczmienna
# kukurydziana
# owsiana
# pszenna
# ryżowa
# ziemniaczana
# żytnia
A nasz pyszny chlebek pszenny?
Jeżeli chcemy schudnąć lepiej zamienić go na ciemne pieczywo albo ograniczyć go do 2 kromek dziennie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz