Dziś będzie na słodko. Bez profesjonalnych fotek,ale z przepisem od serca. Dostałam go od mojej przyjaciółki,która pierwsza uraczyła mnie ta słodkością. Przed państwem przepis na :
Czekoladowo-wiśniową bezę Pawłowej
![]() |
Składniki |
Składniki:
na bezę czekoladową:
6 białek
30 dag drobnego cukru
3 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
5 dag drobno posiekanej gorzkiej czekolady
na wierzch bezy:
500m kremówki
500g wiśni ( mogą być tez maliny lub inne owoce)
2-3 łyżki gorzkiej czekolady ( startej grubo)
Rozgrzej piekarnik do 180'C. w tym czasie ubij białka na pól sztywno i nadal ubijając dodawaj po łyżce cukru. Delikatnie posyp piane kakao i posiekana czekoladą,dodaj ocet,a potem ostrożnie i dokładnie wymieszaj. Rozłóż beze na blaszce ,formując koło o średnicy ok. 23 cm. Wygładź brzegi i powierzchnię. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150'C. Piecz przez 1h-1:15h. Wyłącz piekarnik,uchyl drzwiczki i pozwól bezie zupełnie ostygnąć.
6 białek
30 dag drobnego cukru
3 łyżki przesianego kakao
1 łyżeczka octu balsamicznego lub winnego
5 dag drobno posiekanej gorzkiej czekolady
na wierzch bezy:
500m kremówki
500g wiśni ( mogą być tez maliny lub inne owoce)
2-3 łyżki gorzkiej czekolady ( startej grubo)
Rozgrzej piekarnik do 180'C. w tym czasie ubij białka na pól sztywno i nadal ubijając dodawaj po łyżce cukru. Delikatnie posyp piane kakao i posiekana czekoladą,dodaj ocet,a potem ostrożnie i dokładnie wymieszaj. Rozłóż beze na blaszce ,formując koło o średnicy ok. 23 cm. Wygładź brzegi i powierzchnię. Wstaw do piekarnika i natychmiast zmniejsz temperaturę do 150'C. Piecz przez 1h-1:15h. Wyłącz piekarnik,uchyl drzwiczki i pozwól bezie zupełnie ostygnąć.
![]() |
Upieczona beza. Po odwróceniu łatwiej będzie Ci nałożyć bitą śmietanę. |
Na krótko przed podaniem przełóż odwróconą bezę na duży plaski talerz.
Ubij śmietanę i rozłóż na powierzchni bezy, posyp owocami i starta
czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz